Tarmarna består av tre delar
Föreställ dig din tarm som en lång biltur som skiftar karaktär efterhand. På vissa sträckor glider trafiken fint, på andra är det lite mer köbildning och det går långsamt fram. Och om det har hänt en olycka kanske trafiken står helt still. Din tarm är nämligen sammansatt av tre delar – tunntarmen, tjocktarmen och ändtarmen, som alla har sin speciella funktion.
Tunntarmen tar upp näringen
Den första delen av ditt tarmsystem är tunntarmen. Den är 3-4 meter lång, men ännu mer intressant är att tarmväggens samlade yta är ungefär lika stor som en halv handbollsplan. Tunntarmen bryter ner allt du har ätit av kolhydrater, fett och proteiner med hjälp av bukspottskörteln och gallblåsan. Efter nerbrytningen sätter tarmväggen igång med att suga i sig näringen, så att du får ny energi.
Tjocktarmen suger upp vattnet
Nästa uppehåll är tjocktarmen, som både har en annan form och har en helt annan funktion. Det är tjocktarmen, som absorberar vattnet i tarminnehållet samt salt och mineraler. Även om tjocktarmen ”bara” är en meter lång tar det 24-48 timmar för innehållet att passera vidare ut i ändtarmen. Går det ännu långsammare är det risk att du drabbas av hård mage.
Tjocktarmen är hemvist för tarmfloran
Det är också i tjocktarmen du har din tarmflora – vilket kanske är ett lite besynnerligt ord för en väldigt viktig funktion. Din tarmflora deltar nämligen i matsmältningen, samtidigt som den stimulerar ditt immunsystem och bekämpar oönskade organismer. Och det handlar inte om något du kan se med bara ögat, utan de mer än 100 biljoner bakterieceller som tillsammans väger 1,5 kg och har sin hemvist i tarmfloran och de allra flesta är goda bakterier.
Ändtarmen
Den sista delen av tarmen och matsmältningskanalen är ändtarmen. Här gör sig din kropp av med osmältbara matrester och avfall och resan genom tarmen är slut.