Vad är gluten?
Gluten är ett samlingsnamn för proteiner (glutenin och gliadin) som finns i sädesslag som vete, råg och korn. Vete är utan tvekan det sädesslag som oftast kännetecknas med gluten. Det är också anledningen till att vetemjöl är så populärt att använda vid bakning då gluten gör degen elastisk så att den kan binda luftbubblorna som bildas vid jäsning och ger ett bra resultat.
Gluten förekommer även i varianter och korsningar av vete, råg och korn – bland annat speltvete (även kallat dinkel eller spelt), durumvete, emmervete och rågvete.
Av denna anledning så ingår gluten i mängder av livsmedel och maträtter som vi äter varje dag, som bröd, pasta, pizza, pannkakor och bakverk. Det kan också vara tillsatt i olika livsmedel som färdigrätter, soppor, vissa godissorter och köttprodukter.
Några exempel på glutenfria livsmedel är potatis, ris, majs, frukt och grönsaker, kött, fisk, ost och mjölk.
Baka utan gluten
Att baka och laga mat glutenfritt kan innebära en utmaning. Som tur är finns det produkter som kan användas för att få ett bra bakresultat vid glutenfri bakning och matlagning!
FiberHUSK® innehåller psylliumfröskal som har ett högt innehåll av kostfiber. Psylliumfröskal bidrar till normal matsmältning och normal tarmfunktion för en bra maghälsa. När det kommer till bakning så har psylliumfröskal en fantastisk förmåga att binda vätska och passar därför väldigt bra till bakning. Den gör degen luftig och lättarbetad.
FiberHUSK® hjälper dig också att öka fibermängden i din kost, någonting som vi alla kan ha nytta av!