IBS är ett vanligt tillstånd som drabbar ca 10% av världens befolkning. Magproblemen som är kopplade till IBS kan vara jobbiga och påverka vardagen. Som tur är finns det mycket du kan göra för att minska dina besvär, och där spelar kosten en viktig roll. Vi ger dig 10 tips på kost vid IBS.
10 tips på kost vid IBS
- Små måltider: Ät små måltider fördelade regelbundet över hela dagen istället för några få måltider där ditt system får arbeta hårdare.
- Tugga maten ordentligt och med stängd mun: Var noga med att tugga maten ordentligt – och helst med stängd mun, så att du undviker att få ner luft i magen.
- Ät långsamt: Stressar du när du äter hinner du inte tugga maten ordentligt. Försök rent allmänt att undvika stress så länge du har problem med magen.
- Ät i lugn och ro: Det kan naturligtvis vara lite besvärligt, i synnerhet om du har små barn vid bordet. Men försök så långt möjligt att göra dina måltider till rofyllda frizoner.
- Undvik fet mat: Fet mat kan vara gott, men ger också upphov till fler magsmärtor än fettfattig mat. Och har du en tendens till lös mage är inte fet mat det bästa alternativet. Det positiva med lättare mat är att du både skonar din tarm och hjälper till att hålla vikten.
- Undvik sötningsmedel och kolsyrade drycker: Sötningsmedel och kolsyrade drycker ger de flesta människor luft i magen, så undvik dem.
- Se över ditt kaffedrickande: Kaffe ökar mängden saltsyra i din magsäck, vilket ökar verksamheten i din tarm. Om du älskar kaffe, försök åtminstone att minska på antalet koppar. Men om verkligen vill vara snäll mot din tarm bör du hoppa över kaffet helt.
- Undvik alkohol och starka kryddor: Alkohol och starka kryddor som t ex chili påverkar både din mage och tarm. Här gäller detsamma som med kaffet – minska eller undvik helt.
- Begränsa intag av vissa livsmedel: Matvaror som kål, lök, paprika och bönor har en tendens att ge gaser i magen som får tarmen att bli spänd.
- Begränsa intag av laktos: Om du redan tidigare är känslig för laktos i maten ska du undvika det helt nu. Laktos finns t ex i mjölkprodukter, mjölkchoklad och i mjölkbaserad glass.
Här kan du läsa mer om fiberrik mat