Du är vad du äter
Vad, hur och när du äter kan faktiskt ha en stor betydelse för din maghälsa och därmed ditt välmående. På samma sätt som det finns en del livsmedel som har en positiv inverkan på kroppen, så finns det också livsmedel som har negativ inverkan. Rådet är, som du säkert känner till, att maximera intaget av de förstnämnda och minimera intaget av det sistnämnda.
Men det kan vara svårt att veta vad som är bra och vad som är dåligt för kroppen. Media gör det heller inte lättare med sina rubriker om mat och dess påverkan på vår kropp. Det är viktigt att inte ta det man läser allt för seriöst. Det kan också vara smart att använda fler källor när du önskar att lära dig mer om mat och dess effekt på hälsa och välmående.
Individuella skillnader
Det finns också flera livsmedel och ingredienser som varje enskild person kan reagera olika på. Förutom allergier, kan olika grader av intolerans påverkas av genetiska förhållanden, kostvanor, och biologisk och psykologisk stress.
Som ett resultat av kunskapen för dessa individuella skillnader, har populariteten för bland annat FODMAP-dieten ökat. Detta för att FODMAP-dieten kan vara ett bra verktyg för att identifiera och utesluta de livsmedel som kan skapa obalans i kroppen hos vissa människor.
Lär din kropp att känna
Det finns också generella plågor som många säkert kan känna igen sig i. Orolig, hård, eller lös mage exempelvis. Det är lätt att ta välmående för givet när magen är i balans. Men det är först när magen är i obalans som att man verkligen uppskattar frånvaron av sådana sjukdomar. En mage i balans kännetecknas vanligtvis av att mage, tarmar och matsmältning arbetar i takt. För att upprätthålla detta så finns det speciellt tre saker som är viktiga:
- En hälsosam bakterieflora
- Tillräckligt med vatten
- Tillräckligt med kostfibrer
Tarmflorans olika roller
I tarmarna finns det cirka 100 biljoner bakterier och om man hade vägt bakteriefloran i tjocktarmen hade resultatet varit runt 1 kg. Det låter mycket, men det är fullt nödvändigt. Tarmflorans huvudroll är nämligen att bidra till att bryta ner maten vi äter och ta vara på dess näringsämnen, så att kroppen kan nyttjas av det. De goda bakterierna i matsmältningen är också med på att bekämpa oönskade inkräktare, som dåliga bakterier, virus, giftämnen, parasiter eller kemikalier.
På senare tid har det kommit mycket intressant forskning som antyder att tarmfloran kan vara viktigare för oss än vi tidigare trott. Detta i relation till tarmens samspel med hjärnan, kroppens immunförsvar, känslolivet och kroppens funktion för att ta upp och omsätta energi. Här finns det mycket att lära sig för den som är intresserad!
En mage i balans = En vardag i balans
När magen är i balans är också vardagen i balans. Därför ska du tänka på vad du äter, och tänk på att det finns individuella skillnader som du måste lära kroppen att känna av.