Fermentering
Fermentering är en gammal teknik för att bevara och förvara mat. Tekniken används än idag för att producera vissa livsmedel som vin, ost, surkål och yoghurt. Men hur går det till?
Fermentering är en naturlig process där så kallade mikroorganismer som jäst och bakterier omvandlar kolhydrater i maten. Kolhydrater i form av stärkelse och socker omvandlas då till alkohol (som i vin) eller syror. Alkoholen eller syrorna fungerar som ett naturligt konserveringsmedel och ger fermenterade livsmedel en kryddig och syrlig smak.
Vad är fermenterad mat?
Fermenterad mat och dryck blir allt mer populärt runt om i världen. Det är enkelt att hitta färdigblandad kombucha-dryck i matbutiken, surdegsbröd på alla Stockholms hippa caféer och surkål i mat disken.
Alla dessa livsmedel, som surkål, surdegsbröd och kombucha, har genomgått fermentering som då ger dessa livsmedel sin eftertraktade karaktär och syrlighet.
Fermenterad mat är bra för magen
Fermenterad mat är bra för magen! Förutom smak och karaktär, så är det också hälsofördelarna som har gjort maten så populär. Fermentering gynnar nämligen tillväxt av mjölksyrabakterier som är bra för magen.
Matsmältning
Mjölksyrabakterier som produceras kan hjälpa till att återställa balansen mellan bakterier i tarmen och kan lindra problem med matsmältningen såsom IBS och uppblåsthet, gas och hård mage.
Det finns därmed flera goda anledningar till att inkludera mer fermenterad mat i kosten.
Immunförsvaret
Fermenterad mat är bra för immunförsvaret! 70% av immunförsvaret sägs finnas tarmen och bakterier som lever tarmen har en betydande inverkan på ditt immunsystem.
Lista på fermenterad mat
Det finns många olika typer av fermenterad mat som är mycket populära runt om i världen.
Här är vår lista på fermenterad mat:
- kefir
- surkål (recept i artikel)
- ost
- kimchi
- salami
- yoghurt
- Surdegsbröd
- oliver
- Kombucha (dryck)
- öl
- vin
Recept på surkål
Surkål är ett exempel på fermenterad mat som är båda nyttigt och enkelt att tillaga hemma. Faktum är att hemlagad surkål är något helt annat än den du köper färdig i butiken.
Detta surkålrecept är krispigt och härligt surt, och inte minst väldigt bra för magen. Passar perfekt som topping till köttbiten, eller på en smörgås.
Receptet visar dig hur du lagar och bereder surkål på burk.
Ingredienser:
- Kål
- Morötter
- 1 msk Kummin / kg
- 1 msk Salt / kg
Gör såhär:
- Använd en kniv för att skära kålen i tunna remsor/stripor. Slå sedan kålstriporna med ett hårt föremål tills det kommer fukt från kålen. Lägg de krossade remsorna (tillsammans med morotbitar om önskas) i en burk. Krydda med kummin och salt.
- För att säkerställa fermentering kan en bit surdegs råg placeras på botten av burken / behållaren eller använda lite vätska från en redan färdig surkål. Slutligen lägger du en vikt ovanpå kålen och morotskivorna så att de förblir under vätskan. Om detta inte görs kan grönsakerna ovanför vätskan mögla
- Placera burken / behållaren på en mörk plats i 2–3 dagar vid cirka 20 grader. Placera sedan burken / behållaren i 2–3 veckor på en sval plats som är mindre än 10 grader. Surkålen är sedan klar om ett par veckor. Tiden för fermentering beror till stor del på hur sur du vill ha kålen. Kylning bromsar försurningen.